Smoked corn chicken with creamy applesauce

Rökt majs kyckling med krämig äppelmos

Thomas Karlstein

Som med andra saker är det med kyckling. Du kan lyckas och misslyckas. Om du gör det förra kan det vara magiskt. Om du gör det senare och överkoka.

Ingredients

1 hel majskyckling

3 dl vitlöksmarinad

Krämig äppelmos:

25 g smör

1 rödgrönt äpple av Katjatyp

3/4 finhackad gul lök

1,5 msk mörkt muscovadosocker

2 msk äppelcidervinäger

4 dl kycklingbuljong

5 dl vispgrädde

Preparation

Färdiga delar kan ibland vara praktiskt, som lårfilé till grillen eller bara rakt ner i grytan. Däremot föredrar jag att tillaga min kyckling hel.

Tidigare har jag ofta gjort min kyckling i en lerkruka, men i Bradley kan jag tillaga så många som åtta kycklingar eller mer. Du kan laga mer. Om du har tid kan du röka kycklingen långsammare vid låg temperatur. Om du har mer bråttom kan du maximera temperaturen och ge kycklingen ett krispigt skinn och en rökig smak som blir magisk i munnen.

Att det är vår gör att jag kan ligga och sola medan röken sköter resten. Det är något visst med att ha en rök som står och pumpar ut dofter medan dagen går och olika aktiviteter pågår under tiden.

Vid servering känns det som att tid och kärlek lagts ner samtidigt som allt egentligen bara har skött sig i röken. Det är bara att inte kika under tiden. - "...för om du letar så är det inte matlagning."

Till den rökta kycklingen serverar jag en av mina favoritsåser. Det är en lätt söt och krämig äppelmos med viss syra. Själv föredrar jag det med ris eller ångad färskpotatis. Om du har möjlighet tycker jag att du ska unna dig majskyckling. Det är både saftigare och smakar bättre. Om jag bara ska laga några stycken lagar jag hellre två mindre kycklingar än en stor. Jag tror att det beror på att de mindre steks jämnare och det är lättare att inte överkoka vissa delar. Eller så är det bara en fördel att man då får fyra klubbor och inte två. Det blir mindre bråk runt bordet då.

Metod:

Starta Bradley-skåpet en halvtimme i förväg. Ställ in temperaturen på 160 grader C.

Pensla kycklingen med valfri marinad under tiden. (Personligen använde jag en köpt marinad med vitlökssmak).

Kör sedan kycklingen i rökskåpet med äppelbriketter i cirka 1,5-2 timmar beroende på storlek.

När tiden är ute sänker jag temperaturen till runt 100 grader C och kör en halvtimme till.

När låren lätt lossnar från kroppen och kycklingsaften rinner klart är kycklingen klar.

Krämig äppelmos Metod:

Hacka äpple och lök relativt fint.

Stek med smör i en traktorpanna och tillsätt sockret.

Låt fräsa försiktigt ytterligare en stund tills sockret har smält helt.

Lägg ner vinägern.

Tillsätt fonden och reducera sedan till ungefär hälften.

Ta av från plattan och tillsätt grädden.

Låt sedan reducera till önskad konsistens. Vill du ha en helt slät sås, sila av den precis innan servering.

Äpple
 Trä

Äppelbisquetter för Bradley Smokers

En lätt, fruktig och lätt söt rökarom som passar ihop med fågel, nötkött, fläsk, lamm och ost.

Shop Now