Dessa utrikesfiskar är goda att röka och påminner om abborre, vilket kan tillagas på samma sätt…skriver Herman Rasmuson

Seabream02

Varmrökt Seabream fylld med örter citron och grillad sparris, brynt smör med chili. Dessa utrikesfiskar är goda att röka och påminner om abborre, vilket kan tillagas på samma sätt.

Råvaror:
4 st Seabream runt 300-500 gram
1 citron gärna ekologisk i skivor
1 kvist rosmarin
1 kg vit sparris
75 g smör
1 st chilifrukt
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar

Beredning och rökning:
Skär upp buken på fisken och gör rent ordentligt under rinnande vatten, dra bort gälarna torka fisken helt torr. Fyll den med örter, skivad citron och salta i fisken, strö gärna flingsalt. Värm röken och torka fisken i ca 160 grader någon halvtimme.
Rök därefter med albriketter runt 60-80 grader i ca 4 timmar tills kärntemperaturen till benet börjar närma sig 56-58 grader.  Under tiden skala sparrisen, skär bort stjälkar. Koka upp vatten med salt socker lite pressad citron. Koka sparrisen 8-10 minuter tills den är mjuk med något tuggmotstånd.
Grilla eller servera sparrisen ljummen med brynt smör och hackad chili, som får gå med i slutet med hackad vitlök.

Seabream03