Makrill är en fet och god fisk att röka och har blivit lite mer tillgänglig på senaste tiden i våra dagligvarubutiker…skriver Herman Rasmuson

Makrill02

Vilken lycka att hitta en sådan här goding på ICA, nästan nyfiskad makrill. Makrill är en fet och god fisk att röka och har blivit lite mer tillgänglig på senaste tiden i våra dagligvarubutiker. Här i sällskap med en fräsch ljummen sommarsallad.

Råvaror:
4 st makrill medelstora
2 l vatten
1,5 dl salt
2 msk socker

Salladen:
1 st broccoli gärna med spröda stjälkar
1 knippe vårlök
300 g haricots vertes
200 g rädisor skurna i bitar
500 g sparris ev några delade kokta nypotatisar
3 msk smör
saft och skal från en citron
salt och peppar från kvarn

Sardellcreme:
2 st ägg
10 st sardeller
1 msk fransk senap
5 dl mild olivolja
1 vitlöksklyfta
1/s saften av citron.
salt peppar
1 tsk skuren dragon
2 msk hackad gräslök

Beredning och rökning:
Koka eller kallrör lagen så att socker salt, löser sig. Rensa makrillen ren i buken, från blod och skölj ordentligt dra bort gälar. Lägg ner makrillen i den kalla saltlagen täck och låt stå i kyl över natten,

Makrill03

Varmrök gärna med albriketter, smaksätt gärna med några enbriketter.
Lägg fisken på galler, låt torka en stund sätt under tiden på bradley smokern på 160 grader, sätt in makrillen och torka ca 30 min, sänk därefter värmen till runt 90 grader. Sätt därefter på röken, rök ca 4 timmar, till en kärntemperatur når runt 58 grader.

Om makrillen önskas rökas mer efter det att kärntemperaturen är nådd, så stäng av värmen och kör endast rök. Makrillen blir godast om den får dra till sig några timmar innan servering.

Salladen:
Rensa och skär grönsakerna. I en panna med lite vatten, smör, salt citronskal och saft, koka grönsakerna någon minut. Så att de behåller spänst och färg.

Servera salladen ljummen med makrill.

Sardellsåsen:
I en mixer med kanna, mixa ägg tillsammans med sardeller, senap, vitlök, droppa försiktigt oljan tills majonnäs-liknande konsistens. Smaksätt med salt peppar och lite finhackad dragon och nyklippt gräslök.