Sista uterökningen för i år, NO,NO, men då nordanvinden mätte upp till 20 sekundmeter i byarna blev det ofrivillig lågtemp-tillagning och rökningen tog lite längre tid än vanligt… skriver Herman Rasmuson

lamm02

Jag köpte ett halvt lamm av min syster som har en fin bosättning i Vallentuna och i dag var det dags att lyxa på ryggfilén fast det bara är måndag. Körde en rökning på hickory-ved rökte på runt 120 grader på ugnen och Bradley´n fick jobba lite hårdare när det är kallare. Rökningen tog ca 1,5 timme tills en innetemperatur på 56 grader.

Perfekt att lågtempröka försiktigt så köttet blir rött kant till kant och ge lammet en BBQ-ton av Hickory, sedan vila och steka upp en fin yta i panna i smör. Fettkappan fick sitta kvar där mycket av röksmaken fäste. Till det en höstig risotto på nyplockade Karl-Johan och några kantareller fick slinka med också.

För ca 2 personer

Råvaror:

450 g lamryggfilé med kappa
salt & peppar
2 vitlöksklyftor

Risotto:

3 msk olivolja
2 schalottenlökar, skalade hackade
3 dl abvorioris
2 msk smör
0,5 dl torrt vitt vin
2 msk cremefraiche
4 dl hönsbuljong
50 g bladspenat
70 g riven parmesanost
några droppar tryffelolja
salt och peppar

Gör så här:

Bind upp lammryggfilén med bindgarn, gnid in med salt och peppar från kvarn. Sätt Bradleyröken på ca 1,5 timme 120 grader, innertemperatur 56 grader. Under tiden laga risotton.

I en tjockbottnad panna i olivolja, smör, fräs lök försiktigt med ris tills det blir glansigt, slå över vinet, halva mängden hönsbuljong, koka riset, under omrörning, slå över mera hönsbuljong, koka tills riset är lite aldente, blanda av med cremefraiche och en smörklick, tillsätt parmesan, spenaten, salta och peppra. Låt köttet vila.

I en panna med smör stek köttet gyllene på båda sidor. Skär cm-tjocka skivor och servera till risotton. Gott med en pigg sallad till. Bon appétit!