En hyllning till den svenska husmanskost-klassikern stekt fläsk med löksås men med lite färre kolhydrater…skriver Herman Rasmuson

Stekt rimmat rökt fläsk med lökgratäng

Den här rätten blir en hyllning till den svenska husmanskost-klassikern stekt fläsk med löksås. Men eftersom jag med flera försöker undvika allt för mycket kolhydrater, så skippades potatisen till förmån för en krämig lökgratäng i stället. Receptet är enkelt med få ingredienser men ”kvalar” lätt in sig på söndagsmiddagen. Jag hade som idé att servera med stekta kantareller till, men efter en kort runda i den knaster-torra skogen på landet fann jag inte en enda liten sensommar-kantarell, men prova gärna det till att steka upp till.

Idén byggde på att jag hittade en fin bit färdigrimmat sidfläsk på ICA som jag provade på att röka. Enkelt och smidigt eftersom den redan var rimmad och klar, bara att ruta med en vass kniv och röka på gallret.  Provade att röka på blandad rökved och varvade Al/Hickory. Ca 50/50 var som jag mixade i röret. Sedan varmrökte jag fläsket i ca 5 timmar.  Fläsket är gott att bara skära kallt som tunna skivor på mörkt bröd, men ack så gott att knapersteka i panna som bacon. I receptet till lökgratängen använder jag ganska mycket grädde men det går ju att använda alternativ, tex. mellangrädde.

För 4-6 personer

Råvaror:
1 kg rimmat sidfläsk hel på bit

Lökgratäng:
8-12 st mindre gula lökar, delade på hälften
5 dl vispgrädde
2-3 dl riven ost, gärna västerbotten eller lagrad ost av ex. prästost
salt och peppar

Lingonsylt till serveringen.

Beredning och rökning:
Sätt din Bradley Smoker på 82 grader ca 5 timmar, ladda röret med hälften Al hälften hickory.

Dela upp fläsket i lika stora bitar och ruta fettsidan med en vass kniv. Placera fläsket på gallret med fettsidan uppåt. Sätt termometern i mitten på en av fläskbitarna, innertempen ca 70 grader. Jag använder en trådlös variant från Bengt Ek design som funkar bra.

Smöra en ugnsfast form, och placera de delade lökarna i formen i snygga rader.

Stekt rökt rimmat fläsk med lökgratäng

Häll på grädde, riv över osten salta och peppra med vitpeppar från kvarn. Sätt ugnen på 150 grader och baka i ca 45 minuter, eller tills gratängen får en fin färg och lökarna är helt mjuka. Gör gärna gratängen dagen innan. Skär det färdigrökta kalla fläsket i tunna skivor och stek knaprigt i stekpanna, servera med lökgratäng och lingonsylt.