Jag har alltid gillat det motsägelsefulla i lyxig junkfood. Ett tidigt minne är lyxburgaren på mamma’s längs E4:n på vägen till Arlanda, där man kunde beställa en hamburgare med bland annat rysk kaviar. Om den beställdes särskilt ofta vet jag inte, förmodligen inte. Själv sneglade jag alltid bara på den, lite lätt chockad över dess pris. Under tonåren var det alldeles för tomt i fickan och första gången jag skulle prova riktig kaviar skulle det definitivt inte vara på en hamburgare i ett gatukök. Så mycket hade jag förstått. Förhoppningsvis mättade den pretentiösa burgaren några, även om jag mest tror att den fanns på menyn för att skapa en snackis. Här sitter ju jag, tjugofem år senare och skriver om en aldrig smakad hamburgare, från ett hak som åtminstone i sin ursprungliga form inte längre finns kvar.

Med lyxig junkfood menar jag inte bara lyxig som i dyr, den kan även vara lyxig till den grad att den är vällagad. En annan sak som jag gillar är när det uppstår en krock mellan råvarorna. Som i den rätt vi ska laga idag. Den färska rökta hummern ihop med något så enkelt som macaroni and cheese är en riktig frontalkrock råvarumässigt, men smakerna går visst hand i hand, varför det förmodligen inte är första gången ni hör talas om Lobster Mac & Cheese.

Att inte skruva lite på en redan klassisk rätt vore fullständigt olikt mig. Av den anledningen röker jag så klart hummern. Inte helt från grunden, den är fortfarande kokt i butik, men efter en dryg timme i röken har den fått precis lagom med röksmak för att ta denna rätt ännu lite högre. Den sista stunden ställer jag även in skålen med macaroni and cheese i röken. Den feta ostsåsen som försiktigt smaksatts med ljus lager och mjölk suger snabbt i sig rökaromerna och får färg. Slutligen gratineras rökt hummer och pasta med mer ost under grill. Serverat med knaprigt bacon och lite vackert grönt på toppen så känns det nästan fel att längre ta ordet junkfood i munnen.

Ingredienser:
2 st färska humrar
!Mac and cheese
100 g riktigt ljus lageröl
230 g mjölk
14 g natriumcitrat
360 g riven salt ost utan sötma (förslagsvis 70% cheddar 30% gouda eller edamer)
300 g torr pasta (armbågspasta för den klassiska amerikanska mac and cheese-känslan)

skuren persilja att garnera med
eventuellt knaperstekt avrunnen stött bacon
riven cheddar eller annan ost

Rökt hummer – gör så här:
Vrid huvudena av humrarna. Lägg upp på ett rökgaller så att vätskorna i skalen hålls kvar under rökningen så gott det går. 
Rök humrarna högst upp i röken med milda briketter under 1h i drygt 70°C.

Mac and cheese (med ostsås som inte skär sig) – gör så här:
Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet. Salta endast väldigt lätt.
Häll av vattnet och spola av med svalt vatten så att tillagningen stannar utan att pastan blir iskall. Ställ åt sidan och börja med ostsåsen.

Enklast är det att göra ostsåsen i en thermomixer. Blanda vätskorna med natriumcitrat tills det löst upp sig. Ställ temperaturen på 70°C, hastighet 3 och bara mata ned ost vartefter den smälter.
(Utan thermomixer går det med tanke på resultatet lika bra i en vanlig kastrull med en stavmixer. Tänk dock på att då inte gå upp för mycket i temperatur. Använd gärna ett vattenbad. Värm upp vätskorna i ett vattenbad tills det håller max 70°C. När saltet är löst, börja tillsätta lite ost i taget. Någon matsked åt gången är lagom. Arbeta ned osten med en stavmixer. Fortsätt med mer ost vartefter den smälter ned.)
Blanda ned två portioner pasta i rostfri kastrull eller bunke. Slå ostsåsen över. Eventuellt kommer inte all ostsås att gå åt. Pastan ska suga åt sig, men den ska inte drunkna.
Under de sista 10 minuterna av hummerröktiden, ställ in bunken med den blandade macaroni and cheese i röken. (Försök att passa ihopblandning av pasta och ost med hummerns slutskede i röken. Man vill inte att pastan ska hinna bli för kall.)

Servering
Ta sedan ut allt ur röken. Bygg ihop humrarna ovanpå två serveringsskålar fyllda med Mac and cheese. Garnera (främst pastan) med riven ost och kör sedan in på högsta temp under grillelementet i en ugn.
När osten fått färg – ta ut och garnera med valfria tillbehör som knaprigt baconströssel, riven ost och eller skuren persilja.