Idag ska vi gå utanför de vanliga rökramarna. Det blir ingen bacon. Inte någon brisket, inte ens ett älghjärta, rökt vaniljglass eller saltlakrits. Idag är det fredag och på fredagar njuter man fredagsdrink, en TGIF-cocktail om man nu vill så – Smoked Cherry Old Fashioned. Det där med TGIF-cocktail lade jag till bara för att Bradleys huvudkontor i England åtminstone någon gång ska förstå vad det är som egentligen skrivs här. Vi här i Sverige vet ju redan att det heter fredagsdrink.

Jag hade först tänkt berätta lite smart att Old Fashioned är en av få drycker som gett namn åt ett glas; old fashioned-glaset. Sedan slog det mig att det finns ju både champagne-, öl- och vinglas. Jag hade otur när jag tänkte. Mindre fel är att det är få cocktails som har glas uppkallade efter sig. Tom Collins kanske, men där känner jag att highball-glaset känns mer vedertaget. Detta får mig att undra, vad kom först? Cocktailen Old Fashioned eller glaset Old Fashioned? Rätt svar är glaset. Det hette bara något annat – ”a rocks glass”.

Old Fashioned sägs ha serverats första gången i slutet av 1800-talet i USA. Tidigare, i början av detta århundrade, hade man börjat tala om ”cocktails”, men detta var långt innan bartenders och bloggare gjorde mixologi av hela grejen. Ingredienserna var fortfarande enkla och få och vad som definierade en cocktail var fortfarande oklart. En tidningsredaktör som ombads förklara ordet cocktail skrev: ”…a potent concussion of spirits, bitters, water, and sugar.” En Old Fashioned.

Var drinken första gången exakt serverades är oklart, meningarna går isär. Rolig kuriosa är dock att staden Louisville har utnämnt drinken till sin officiella stadsdrink. Varje år under de första två veckorna av juni firas ”Old Fashioned Fortnight”. De två veckorna föregår National bourbon day den 14 juni. Old Fashioned som företeelse och cocktail fick också en enorm uppsving då huvudkaraktären i Mad Men nästan konstant sågs sippandes på en.

Otaliga variationer av Old Fashioned har gjorts. Medan vissa tvistar på om huruvida det ska vara bourbon eller rågwhisky, lutar jag mig gärna tillbaka under tiden och sippar på en där gin ersatt whiskyn. Vår Old Fashioned av idag är dock något utöver det vanliga. I denna cocktail har jag muddlat rökta bigarråer direkt från Bradleyröken. Tänk er en maraschino 2.0. Bigarråerna är rökta i 70°C under en timme, självklart med körsbärsbriketter. Jag använder Woodford Reserve Bourbon som bas, tillsätter lite sockerlag, några stänk Angostura bitter och en skvätt sodavatten. Den här Old Fashioned är ruskigt spännande i munnen. Nu måste jag slå mig ned och ta en klunk, för skriver jag Old Fashioned en gång till kommer ögonen att börja blöda.

Ingredienser
4-5 rökta körsbär eller bigarråer (70°C/1h)
5 cl Woodford Reserve Bourbon (Kentucky straight)
2 cl sockerlag
några stänk Angostura
en liten skvätt sodavatten

Gör så här:
Starta Bradleyröken och sätt temperaturen på 70°C. Kärna ur körsbären, enklast går det med en körsbärsurkärnare. När röken är varm, rök körsbären i en timme. Låt sedan svalna.
Muddla 6-8 körsbär i botten av ett Old Fashioned-glas. I ett mixglas med is – blanda bourbon, sockerlag och Angostura. Tillsätt is till Old Fashioned-glaset, sila över drinken, toppa med en skvätt sodavatten och rör runt med en barsked. Utöka hellre mängden sodavatten vartefter, än att ha ned för mycket på en gång.