Hösten är generös med trevliga råvaror som svamp, vilt och massvis med härliga svenska äpplen…skriver Herman Rasmuson

hostfrukter

Hösten är generös med trevliga råvaror som svamp, vilt och massvis med härliga svenska äpplen. Provade att med äppelved varmröka frukt, det blev äpplen från egna trädet, osäker på sort men det är ett friskt vinteräpple och plommon. För att röken skall sätta sig i köttet delade jag äpplen & plommon och rökte med fruktsidan ner. Körde bara med rökgeneratorn på någon timme, så det blev en fin rökt ton på äpplena. Supergott att förröka sedan steka i smör, muscavadosocker och ett stänk calvados.

För fyra personer

Råvaror:
1 kg äpplen, delade & urkärnade
Plommon delade & urkärnade
30 g smör
1 dl muscavadosocker
4 cl calvados
vaniljglass

Beredning och rökning:
Fördela delade äpplen och plommon på galler. Sätt Bradley´n på endast rök. Jag använde mig av äppelved-briketter. Sätt röken på ca 1 timme. Rök frukten så att det blir en fin rökton. Låt svalna och skär i jämnstora klyftor. Stek frukten i en gjutjärnspanna i smör. Strö på socker och stek frukten mjuk så att sockret smälter. Stänk på en cl calvados, servera med lagom smält vaniljglass.