IMG_3959

Som med annat är det med kyckling. Man kan lyckas och misslyckas. Gör man det förra kan det bli magiskt. Gör man det senare och översteker… Färdigstyckade detaljer kan ibland vara behändigt, som exempelvis lårfilé till ett grillspett eller bara rakt ned i grytan. Helst tilllagar jag dock min kyckling hel. Tidigare har jag ofta gjort min kyckling i lergryta, men i Bradleyn kan jag tillaga så många som åtta kycklingar eller fler. Man kan laga till fler. Har man tid kan man röka kycklingen långsammare på låg temperatur. Har man mer bråttom kan man maxa temperaturen och ge kycklingen ett krispigt skinn och en rökig smak som blir magi i munnen.
Att det är vår innebär att jag kan ligga och sola under tiden som röken tar hand om resten. Det är något visst med att ha en rök som står och pumpar ut dofter medan dagen löper på och olika aktiviter sker under tiden. Det känns vid servering som att man lagt ned tid och kärlek, medan allt egentligen bara har skött sig själv i röken. Det gäller att inte tjuvkika under tiden bara. – ”…cause If you´re looking it ain´t cooking.”
Till den rökta kycklingen serverar jag en av mina favoritsåser. Det är en lätt söt och gräddig äppelsås med viss syra. Personligen föredrar jag den med ris eller ångad färskpotatis.
Har man möjlighet tycker jag att man ska unna sig majskyckling. Den är både saftigare och godare i smaken. Ska jag laga till bara några stycken föredrar jag att tillaga två mindre kycklingar snarare än en stor. Jag tror det beror på att de mindre blir jämnare stekta och det är lättare att inte översteka vissa delar. Eller så är det bara en fördel att man då får fyra klubbor och inte två. Det blir mindre slagsmål runt bordet då.

Rökt majskyckling
1 hel majskyckling
3 dl vitlöksmarinad

Starta Bradleyskåpet en halvtimme i förväg. Ställ temperaturen på 160 grader C.
Pensla kycklingen med valfri marinad under tiden. (Personligen använde jag en köpt marinad med vitlökssmak).
Kör sedan kycklingen i rökskåpet med äppelbriketter i ungefär 1,5-2h beroende på storlek. När tiden gått sänker jag temperaturen till omkring 100 grader C och kör i ännu en halvtimme.
När låren lossar lätt från kroppen och kycklingsaften är klar är kycklingen färdig.

Gräddig äppelsås
25 g smör
1 rödgrönt äpple av Katjatyp
3/4 fint hackad gul lök
1,5 msk mörkt muscovadosocker
2 msk äppelcidervinäger
4 dl kycklingbuljong
5 dl vispgrädde

Hacka äpple och lök relativt fint. Stek upp med smör i traktörpanna och tillsätt sockret. Låt steka lugnt i ytterligare en stund till sockret helt har smält. Ha ned vinägern.
Tillsätt buljongen och låt sedan sjuda ned till ungefär hälften.
Ta bort från plattan och tillsätt grädden. Låt sedan reducera till den konsistens som önskas. Vill man ha en helt slät sås silar man av den precis innan servering.

rökt majskyckling

rökt majskyckling