Otroligt att smakminnet är så starkt att det skapar bilder som tar en tillbaka 30 år i tiden. Det snurrade faktisk en liten rese-trailer från Gran Canaria i huvudet när jag…skriver Herman Rasmuson

majskyckl03

Provade att röka kyckling då jag haft en diskussion med annan rökare som misslyckats helt med sin kyckling och provat att enrisröka, vilket hade varit helt oätligt. Jag inhandlade en rejäl frigående, majsmatad, gulskimrande Bjärefågel som såg fin ut för att rökas. Gick vidare på spåret att röka med körsbärsved, då det hade blivit lyckat till ankbröstet. Minns fortfarande mitt livs godaste kyckling som serverades på en Sunwing-resort på Gran Canaria, sent 70-tal, förmodligen så fanns det bara frysta broilers hemma i Sverige, men den kycklingen som serverades i hotellets restaurang var smakrik, hade en rökig bbq-ton och förmodligen frigående, majspickandes på någon gård.
Otroligt att smakminnet är så starkt att det skapar bilder som tar en tillbaka 30 år i tiden. Det snurrade faktisk en liten rese-trailer från Gran Canaria i huvudet när jag smakade denna.

Råvaror:
1 st (1,5kg) Bjäre majskyckling,
salt, peppar

Risotto:
2 msk olivolja
3 dl rundkornigt risottoris
2 schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
5 dl god kycklingbuljong
3 msk smör
100 g riven parmesan
1 kokt majskolv, kärnorna av
1 citron, saft+skal
3 msk finkhackad gräslök
salt peppar

Beredning och rökning:
Skär kycklingen genom bröstbenet rakt igenom, men låt ryggsidan vara hel, vrid ut kycklingen som en fjäril, torka med papper, pensla kycklingen med citronsaft eller vitvinsvinäger. Salta peppra, placera kycklingen med skinnsidan upp på gallret.  Sätt din Bradley Smoker på ca 120 grader och röktid på 3 timmar. Kör tills en rekommenderad temperatur på 82 intill benet. (jag brukar ta den lägre för att den ska bli saftigare.)

majskyckl02

Risotto:
I en tjockbottnad kastrull häll i lite olivolja, fräs riset utan att det tar färg, tillsätt den hackade, schalottenlöken, vitlöken, majs låt fräsa med en stund. Häll i 1/3 av buljongen, vin, rör flitigt, låt vätskan koka in, häll på mer buljong, rör, upprepa och späd tills riset får en perfekt konsistens, lite tuggmotstånd, blanka av med smöret, smaksätt med skal och citronsaft salt och peppar och tillsätt parmesanen. Servera med kycklingen och en pigg liten sallad.