När man röker mat är det lätt att fokusera på målets höjdpunkt – proteinet. Man röker kanske en brisket, några ribs, kycklingvingar, fisk eller skaldjur. På sin höjd, i undantagsfall, kanske någon kastar ned ett trafikljus paprika som får gå med bredvid.
-”Det ser ju snyggt ut med lite färg på halstret…”
Om det rökta tillbehöret någon gång tillåts göra en framträdande sideshow i röra eller sås så kan det skatta sig lyckligt. Jag har tidigare försökt trycka på att inte enbart stirra sig blind på huvuddetaljen. Vi har bland annat rökt salt, lakrits, aubergine till baba ganoush, men även vaktelägg som serverades till störrom. Rökning kan även få vara ett sidoprojekt.

Den här gången ska vi ta något riktigt svenskt, men göra det bra mer oblygt amerikanskt. Jag talar om ett tillbehör som får vilken bbq-frälst skäggtrut med långburk som helst att bli knäsvag. Det är förstås inte det nyttigaste som kommit ut ur röken, tvärtom. Det här är slå sig för bröstet-onyttigt. Så där som när man tappat allt hopp om sig själv och bara vill köra sig själv i warp-fart rakt in i närmsta åderkalkvägg. Om man skulle se det rekommenderade dagliga kaloriintaget framför sig som ett cirkeldiagram, så har man redan vid intaget av detta tillbehör rest runt tre varv i cirkeln. Och då har jag räknat på att man ännu inte har hunnit smaka på det man valt att servera detta tillbehör till.

Sideshowen jag talar om är en lättrökt hasselbackspotatis som proppas med hemrökt bacon och gratineras med mängder av cheddarost. För att sänka blodsockret något toppar vi sedan allt med hackad picklad jalapeño, gräslök och persilja. Grönt har nämligen den inverkan på sockernivån. Idag kommer vi behöva allt grönt vi kan få i oss.

Rökt hasselbackspotatis med bacon, jalapeño och cheddarost – recept 4-6 personer:
6 medelstora potatisar (fast sort)
cirka 240 g bacon (2 pkt)
smör (kallt)
cirka 3 dl riven cheddarost
1 dl hackad picklad jalapeño
hackad gräslök och persilja
salt och peppar

Gör så här:
Frys in skivor av bacon på smörgåspapper.
Förvärm röken till 160°C. Ha spjället stängt.
Skala potatisen. Skär den sedan på Hasselbacksvis. (Lägg potatisen i en träslev och skär ned tills sleven tar emot. Skär i drygt millimetertunna skivor, alla skivor ska hålla ihop.)Klipp det skivade frysta baconet i bitar med liknande höjd och bredd som potatisens diameter.
Stoppa ned de frysta baconskivorna mellan skivorna i potatisen. En baconskiva mellan varje snitt är kanske lite att ta i, men ha gärna en skiva bacon i varannat snitt.Placera i en gjutjärnsform som ryms i röken. Gå över med svartpeppar.
Hyvla över kallt smör med en osthyvel.

 


Baka sedan potatisen i röken (utan tillsatt rök) under lock/aluminiumfolie i drygt 1,5h. Pensla potatisen med (mer) smör några gånger under tillagningen.
Ta sedan av lock eller folie och kör med rök i ytterligare en timme. Innan den sista halvtimmen, kasta på cheddarosten. Baka av i ytterligare 30 minuter. Vill man ha mer röksmak kan man givetvis starta rökgeneratorn tidigare under tillagningen.
(Beroende på potatisens storlek kan tillagningstiden variera något. Känn igenom potatisen med en sticka innan servering.)

Toppa slutligen med hackad jalapeño, gräslök och persilja. Servera förslagsvis till ribs, brisket, kycklingvingar, skaldjur eller en vit fisk. Glöm inte salladen.