Hursomhelst, den här mästaren på att röka mat, lärde sig att fiska lax. Min pappas råd var, mer eller mindre, att regeln för ett lyckat fiske är att inte fiska där det inte finns fisk, punkt slut.
Mästerrökaren höll sitt löfte och gav min pappa några enkla rökrecept, och avslöjade även rökningens hemligheter: du måste helt enkelt kontrollera röken. På den tiden betydde det ett ständigt passande; värmen från det brinnande sågspånet fick aldrig bli för hög, och sågspånet fick absolut inte brinna ner till aska. ”Titta på spånet när det brinner, när det börjar bli glödande kol med vita fläckar av aska, gör dig av med det. Ersätt det genast med nytt spån och fortsätt röka enligt receptet. Enkelt, eller hur?” Jag avslöjade det just…
Inte riktigt allt, är jag rädd. Det finns mycket mer att lära om rökning, jag lär mig fortfarande mer dagligen. Jag påminns av alla matrökare där ute att vi fortfarande har många saker att upptäcka om rökning, som vi aldrig har provat förut, som snart blir det senaste och bästa recept som du bara måste prova.
Vi kommer att försöka hålla er uppdaterade. Vill ni veta mer om oss, fortsätt läs. Jag lovar att inte undanhålla något.