Spacer

Breadcrumbs

FAQ - Rökning

Kan jag vara säker på att få tag på briketter i Sverige?

Självklart. Vi importerar containervis. Om det saknas en återförsäljare i just ditt område, eller du inte hittar briketter, vänligen kontakta oss direkt så hjälper vi till.

 

Hur mycket rök alstrar det?

För mycket för att användas inomhus utan särskild ventilation. Men utomhus eller under ett skärmtak skingras röken snabbt. Det bildas inga våldsamma mängder rök. Du kommer inte att störa dina grannar!!

 

Hur tillverkar Bradley sina rökbriketter?

Det är hemligt. Men vi kan berätta att briketterna består av endast naturliga råvaror och träet är rent och ugnstorkat och har inte använts till något annat innan vi gör briketter av det. Gelatin används som bindemedel. Briketterna är att betrakta som helt naturliga.

Hur lång tid tar det att rök mat i ett Bradley Smoker rökskåp?

Naturligtvis varierar det beroende på hur stora bitar man tillagar och om du kall- eller varmröker. Men för att ge några exempel - varmrökt kyckling, 1,5-2 timmar. Kallrökt lax 4-5 timmar, bacon (kallrökt) 6 timmar, ost 3 timmar, makrill 45 minuter.

Hur mycket kostar det att använda en Bradley Smoker?

En brikett förbränns ungefär var 20:e minut och ger en timkostnad på ca 12-15 kr.

 

Handlar det om BBQ eller är det en riktig rök?

En konstig fråga kan tyckas, men många har erfarenheter av andra märken av rökar och metoder av rökning, BBQ osv. I Nordamerika hålls stora tävlingar i barbeque och det är lätt att förstå att Bradley Smoker också presenteras på ett annat sätt i Nordamerika än i Norden. I Sverige handlar rökning av tradition mer om just rökningen, mindre om ugnsstekning och BBQ. Men Bradley Smoker lever mer än väl upp till det och erbjuder en lika enkel som effektiv rök. En rök som gör det enkelt att framställa delikatesser av de olika slag.

 

 

Vad är skillnaden på kall- och varmrökt mat?

De flesta rökta livsmedel man finner i matbutikerna är först saltade/marinerade och därefter kallrökta. Kallrökning sker vanligtvis under 37 grader Celsius eller ännu kallare. Värme tillförs först mot slutet av rökningen för att ge livsmedlet en fin yta, smak och konsistens av en färdigtillagad produkt. Varmrökt mat behöver inte lika mycket marinering och är helt färdiglagad mat.

Varför är Bradley Smoker dyrare i Europa än i USA?

Likt de flesta produkter som importeras till Europa tillkommer det en länk i kedjan där en distributör köper in stora volymer från tillverkaren, lagrar varorna och förser återförsäljare som säljer till konsument. Distributör som är Grakka Limited tillhandahåller också marknadsföring, kunnande och garantisupport. Vidare är Bradley Smoker särskilt anpassade för den europeiska marknaden för att uppfylla alla regelverk gällande säkerhet och återvinning av komponenter. Notera att priser angivna i USA vanligen uppges exkl. moms. En till Europa privatimporterad vara beläggs med både tull och moms på både varans och fraktpriset.

Varför är det viktigt med kall rök?

Att skapa rök utan hög temperatur är det bästa sättet att kontrollera smaken på den rökta maten. I de flesta rökar skapas värme genom förbränning av trä som från antändning till aska bildar värme. Vid den punkt då träet brinner av sig självt avges stora mängder värme med okontrollerbar temperaturstegring som följd. Ett rökskåp som istället avger konstant mängd rök under kontrollerade temperaturförhållanden ger ett mycket bättre rökresultat.

Var ska jag placera rökskåpet och går det att använda inomhus?

Bradley Smokers princip bygger på självdrag och röken stiger därför upp ur ventilen i taket på rökskåpet. Det är avsett för utomhusbruk och är lätt nog att enkelt tas fram och ställas upp ute vid användning. Men det går naturligtvis att använda röken inomhus om man tar hand om röken genom ex att placera en huv med en köksfläkt ovanför skåpet.

FAQ - Felsökning

Hur garantiregistrerar jag min Bradley Smoker?

Du kan registrera din Bradley Smoker på sidan för Garantiregistrering.

 

Min digitala rök har ström till generatorn men värmen i skåpet fungerar inte. Vad ska jag göra?

Kontrollera sladden mellan generator och rökskåp. Se efter så att kontakterna i vardera ände är ordentligt instuckna i kontakterna på generator respektive rökskåp.

 

Vad är ett E-meddelande?

Ett "E-meddelande" visar att något är fel med brikettmatningen. Det beror på dålig kontakt mellan en frammatningsarm och en mikrobrytare. Öppna generatorn och lokalisera brytaren, en liten rektangulär grå brytare: kontrollera att den är ansluten. Därefter se efter så att inget hindrar armen från att nå fram till brytaren.

 

Vad betyder E1?

Ett "E1-meddelande" har med sensorkabeln att göra. Sensorkabeln är den tunna sladden mellan generator och rökskåp. Kontrollera att den är ansluten och att det inte är trärester eller annan smuts i kontakterna. Prova även att "ändvända" kabeln, ibland ger det bättre kontakt. Prova även att rucka lite på kontakten/sladden i vardera ände. Om felmeddelandet tillfälligt försvinner behöver du byta sensorkontakt.

 

Briketterna matas fram när jag trycker på knappen, men inte automatiskt var 20:e minut?

Det kan bero på en defekt timer eller att briketterna hakar upp sig. Kontroller att matarröret är ordentligt nedstucket i generatorn. Kontakta oss om inte det hjälper.

 

Brikettern matas fram hela tiden?

Det betyder att motorn inte har kontakt med mikrobrytaren. Troligen är motorn eller mikrobrytaren trasig.

 

Generatorn fungerar men värmeelementet i skåpet blir inte varmt?

Vänligen koppla skåpet direkt till vägguttaget, om värmeelementet börjar värma så är det ett kontaktfel i generatorn. Om du fortsätter att ha problem vänligen kontakta oss.

 

Mitt rökskåp blir inte tillräckligt varmt?

Du behöver kontrollera ett par saker. Först, blir värmeelmentet i skåpet rött? Är dropplåten vänd åt rätt håll - som ett "V" med spetsen nedåt? Hur mycket kött har du i skåpet. Finns det utrymme mellan köttet för luften att cirkulera? Förvärmde du rökskåpet? Det bör du göra i 30-60 minuter och köttet ska vara rumstempererat när det läggs in. Tänk på att inte använda aluminiumfolie och att ventilen i taket på rökskåpet alltid är öppen.

Ska jag fukta briketterna innan jag använder dem?

Nej, nej nej!

Hur kontrollerar jag fukthalten i rökskåpet?

Du kan kontrollera fuktigheten i rökskåpet genom att använda ventilen i taket på skåpet. När ventilen är tillsluten (obs får aldrig stängas helt) blir det fuktigare i skåpet än om du har en helt öppen ventil. När du vill torka kött, göra Beef Jerky etc, ska du ha hela ventilen öppen hela tiden.

Finns det reservdelar att köpa?

Reservdelar finns hos generalagenten i England och i viss mån hos en del återförsäljare. Vänligen kontakta oss.

Bradley Smoker Forum

Bradley Smoker Forum Bradley Smoker Forum är ett internationellt forum för användare världen över att dela recept, tips och råd.